Apr 21, 2012

Toko Melati my love

Ma tean, et olen sellele blogile juba pikemat aega võlgu need viimased postitused. Praegu pole ka see päev, mil end lõpuks kokku võtan, ent üks lühike mõte.

Üks asi Hollandist, mida linna ja sõprade kõrval enim igatsen, on need Aasia kaupu müüvad toidukaubamajad, mis seal olid. Vürtsid, teraviljad, bambusvõrsed, karrikaste, marineeritud mango, tofu, kikerherned, õlid, taimsed piimad, tšillikastmed - kõike oli nii suures valikus ja nii lihtsasti kättesaadav. Tartus on kogu sellest valikust toidupoodides üks riiul ja mõni asi üldse kuskil kaugel Prismas, mis on ise nii suur, et seal kaob mul üsna kiiresti keskendumisvõime ära. Groningenis sain oma kikerherneste, kookospiima ja piprakastme varu täiendada väikses toidupoes, mis jäi täpselt poolele teele, kui rattaga turule läksin. See pisike toidupood müüski ainult Aasia (Hiina, Indoneesia, India, Jaapan.. mmmmm) toidukaupu (leti taga olid veel sellised asjad nagu rastašampoon, looduslikud juuksevärvid jms) ja oli üleni head kraami täis. Teine lemmikkoht oli supermarket Oriental, mis oli suur toidupood, kus oli veel rohkem vürtse, õlisid, riisi- jms nuudleid, ube & herneid, igast tofukraami (nt kääritatud tofutükid. proovisin, päris halb), pähkli- ja seemnevõideid, leibasid, kõike-kõike-kõike.
Teiseks, Türgi poed! Värvilised läätsed, mingid mulle tundmatud jahud ja kuivatatud puuviljad, mee- ja lehttaignakoogid, mis nägid oma rohelise katte tõttu välja nagu tükk mesist sammalt, kikerherned, sojakastmed.. Turg! Mitu letitäit, mis on pühendatud ainult vürtsidele. Aastaringne ligipääs kõigile maailma puu- ja juurviljadele - avokaado, mango, papaia, draakonivili, artišokk, spinat, lehtkapsas, oliivid, pähklid, rosinad.. Vastandiks Konsumi puuviljasahtel, kus lebab viis väikest mangot.

Nii et igatsen avastusretki toidupoodidesse. Kuna Hollandis möödus mu esimene poolaasta täistaimetoitlasena (jätkan!), siis olin iga kord eriti uudishimulik ja avastamishimuline. Kuigi Tartus on küll nt mahepoode, näevad need nii elitaarsed välja, et ma pole mõnda julgenud(/vaevunud) sisse astudagi, ja neis müüakse väikestes hästidisainitud pakikestes mingeid kalleid asju. Groningeni Aasia ja Türgi poed ja turg olid sellised kohad, kus müüdi (mitme)kiloses türgi- ja või jaapanikeelse kirjaga kotis basmati riisi ja kollaseid läätsi, tofut sai kaalu järgi suurest tünnist, vürtsiriiulid võtsid enda alla terve ühe reavahe, kikerherned olid 800 grammistes purkides - nii et sain terve sahvritäie head kraami hankida mõne üksiku pakikese asemel. Tartus puudub täiesti toidukaupade avastamata džungel, mis Gronnis oli.

No comments:

Post a Comment