Feb 9, 2012

konfliktid, kontrastid, harmoonia

Mis Hollandi ühiskonnas õige ja hea on:

* geipaaridel on õigus abielluda. Neil on olemas täiesti inimlik õigus registreerida oma kooselu, saades seega võrdsed õigused ühisele varale, adopteeritud lastele, pärandusele, teineteise külastamisele haiglas. End Groningeni sisse kirjutades sain ankeedi peal valida oma vanemate sugu. Kui enamikule eestlastest võib see absurdsena tunduda, siis Hollandi puhul näitab see selgelt, kui tõhusalt on nad integreerinud valikuvabaduse oma ühiskonda. Vali endale kallim, soost sõltumata.

* kanep on legaalne. see on suur ja vastuoluline teema ja ma võtan ennast ühe korra enne lahkumist kokku ja kirjutan sellest, aga lühidalt - kanepi legaliseerimise tulemus on nüüdseks Hollandi ühiskonnas Euroopa keskmisest kõvasti väiksem probleemsete uimastikasutajate hulk.

* siin kehtib päriselt sõnavabadus ja inimesed oskavad oma sõnu üsna haritult väljendada. suured loomade väärtkohtlemist taunivad ja teavitavad plakatid linnaplatsidel, kastanialleede maharaiumise vastu üles astuvad plakatid majaakendel, intelligentsed kommentaarid ajalehtede netiväljaannete artiklite all.

Olen lugenud Hollandi ajalehtedes paari hirmutavat artiklit selle kohta, kuidas politsei suhtub kõrgendatud tähelepanuga idaeurooplastesse, kuna nad kipuvad kuritegusid sooritama. Peale selle on Hollandi tugevuselt kolmas partei üdini natsionalistlik, kusjuures nad tekitasid interneti lehekülje, kus kodanikud saavad esitada kaebusi poolakate, bulgaarlaste, rumeenlaste ja teiste idaeurooplaste vastu, kes on palgatud tööle nende asemel. Nende hüüdlaused on "Kas poleks parem, kui sa tagasi läheksid?" ja "Idaeurooplased, üha enam kuritegelikud". Samal ajal, kui need artiklid ja selle erakonna populaarsus või üleüldse olemasolu mind hirmutab, on neid probleeme kajastavad artiklid väga hoolsalt rassismivastaselt sõnastatud. Kommentaarid nende artiklite all on seda isegi rohkem, taunides selle erakonna tegevust, selle ilmselge natsionalismi seaduslikkuses kaheldes ja inimesi üldisele mõistluslikkusele kutsudes.

Rääkisin hollandlastest klassikaaslastega meie riikide seaduste erinevustest. Nende jaoks on üdini loomulik, et kanepit saab osta kohvipoodidest ja geipaarid võivad abielluda. Kui ütlesin kellelegi, et Eestis on mõlemad asjad keelatud, küsis ta pärast kerget mõttepausi täiesti siiralt: "...aga kas Eestis surmanuhtlus on lubatud?"

No comments:

Post a Comment